Menu dobrane do płci, wieku i rodzaju imprezy. Ciastka sprowadzane z Anglii i szampan z drugiego końca kraju. Polskie specjały i najnowsze trendy kulinarne. TAURON Arena Kraków to nie tylko koncerty, wydarzenia sportowe i wielkie nazwiska, to także kuchnia, która musi nakarmić często tysiące osób.
- Cały czas się rozwijamy, ciągle szukamy czegoś nowego oraz śledzimy, co się dzieje na rynku i wprowadzamy to do naszego menu. Staramy się być na bieżąco z nowościami – mówi Paulina Pawlik, managerka ds. kluczowych klientów w firmie Arena Catering – Meta Sp. z o.o. Tworzy go 30 osobowy zespół, w skład którego wchodzą szef kuchni, kucharze, pomoce kuchenne, pracownicy biura i managerowie stref – VIP i gastronomicznej. Przy dużych imprezach dołączają do niego tymczasowi współpracownicy. Jednorazowo może ich być nawet 500, tak jak choćby podczas zeszłorocznych Mistrzostw Europy w Piłce Ręcznej Mężczyzn EHF EURO 2016.
Ręce do pracy są potrzebne, bo firma odpowiadająca za kulinarną stronę działań TAURON Areny obsługuje wydarzenia organizowane dla tysięcy osób. Jak podkreśla jej przedstawicielka, największe dotychczas dwie imprezy odbyły się w tamtym roku. Były to Mistrzostwa Piłki Ręcznej. Każdorazowo przez 9 dni karmiono tam ponad 2 tysiące osób w strefie VIP i około 15-18 tysięcy kibiców w publicznej części gastronomicznej, czyli punktach z szybkimi przekąskami i daniami typu fast food. Podczas krakowskich Światowych Dni Młodzieży zespół cateringu przez 5 dni zajmował się natomiast wyżywieniem 60 tysięcy osób.
Czym charakteryzują się potrawy i przekąski, które przygotowuje się dla takiej liczby gości? Przede wszystkim zwraca się uwagę na świeżość produktów i czas przyrządzania poszczególnych dań. Wszystko musi być odpowiednio wcześniej zaplanowane.
Zanim goście spróbują dań przygotowanych przez Arena Catering, przechodzą one trzykrotną kontrolę. Najpierw dokonuje jej kucharz, kiedy potrawy wychodzą z kuchni. Następnie sprawdza je manager strefy, dbający o ich odpowiednie ustawienie na stołach, wygląd i dekorację. Ozdabia się je kwiatami, owocami, warzywami czy ziołami, zależnie od wydarzenia i jego tematyki oraz sezonu. Na końcu całość zatwierdzają szefowie.
Jak zaznaczają przedstawiciele cateringu, menu przygotowuje się w TAURON Arenie Kraków podążając za nowymi trendami, ale też nie zapominając o tradycyjnych daniach, zwłaszcza polskich. Rodzime potrawy przemyca się szczególnie często przy gotowaniu dla obcokrajowców, by mogli spróbować lokalnych specjałów. Pojawiają się m.in. oscypek, kiełbasa lisiecka, maczanka krakowska, żurek czy pierogi.
– Zazwyczaj zagranicznym gościom smakuje polska kuchnia. Pierogi robią furorę, żurek również. Jest to danie, które bardzo ciekawi wiele osób, bo nie mają żadnego odpowiednika tego rodzaju potrawy, to dla nich coś nowego i to jest fajne. Nie zebrałam negatywnych opinii na temat naszej rodzimej kuchni, więc można się nią śmiało chwalić – zaznacza Paulina Pawlik.
Dodaje, że prócz tradycyjnych dań, jej zespół lubi też wprowadzać do menu nowe smaki. Testuje się je zazwyczaj podczas wewnętrznych prezentacji, zbierając opinię pracowników Areny Catering czy Agencji Rozwoju Miasta. Proponowane są także klientom, którzy podczas specjalnych degustacji próbują proponowanych potraw, serwowanych później na zamawianych przez nich wydarzeniach. To dobry moment na przemycanie kulinarnych nowinek i trendów.
Przy tworzeniu jadłospisu na konkretne wydarzenie pracownicy Arena Catering muszą brać pod uwagę wiele czynników. Są nimi płeć i wiek, rodzaj imprezy oraz sposób serwowania dań. Ważne jest, czy będą podawane w restauracji, w przerwie kawowej jako przekąski czy też w formie bufetów. Kluczowym elementem jest oczywiście również opinia i wyznaczniki od klientów czy gości specjalnych. Wśród nich są często gwiazdy światowego formatu, które mają bardzo mocno sprecyzowane wymagania żywieniowe, przyzwyczajenia i… zachcianki.
Pracownicy dostają ściśle określone zalecenia dotyczące posiłków danej gwiazdy, których muszą przestrzegać. Wymogi słynnych gości TAURON Areny Kraków zaskakują zarówno oryginalnością, jak i często prostotą. Zdarza się, że poszukiwania produktów trwają nawet dwa tygodnie i trzeba je sprowadzać z innego kraju lub odległego krańca Polski. Nierzadko zadziwiają też jednak swoją zwyczajnością. Jeden celebryta musi mieć angielskie ciastka, których nie można dostać w Polsce, inny zaznacza, że chce zjeść zwykłą kanapkę z chleba tostowego z dżemem i masłem orzechowym.
– To mocne wyzwanie dla nas i bardzo ciekawa praca, bo skłania do poznawania rynku i nowych produktów. Artyści to osoby, które dobrze wiedzą, co chcą zjeść i jak się żywić. Zwracają szczególną uwagę na to, aby jedzenie było zdrowe, lekkie i żeby dobrze się po nim czuli. Wszystko musi być świeże i dobrze skomponowane – podkreśla przedstawicielka zespołu cateringu.
Wśród gwiazd, które korzystały z usług Arena Catering i mogły spróbować ich specjałów byli m.in. Katy Perry, Maroon 5, Busta Rhymes, Justin Bieber, Martin Garrix, Enrique Iglesias, DJ Hardwell, Linkin Park czy Jean Michel Jarre i wielu innych. W najbliższym czasie dołączy do nich również Sting, czy zespoły Metallica oraz The Kelly Family.
Oprócz imprez masowych kulinarni eksperci z krakowskiej hali widowiskowej obsługują również konferencje, spotkania firmowe i pikniki przy TAURON Arenie Kraków. Trwające w niej aktualnie 11. Główne Zawody CS:GO dla miłośników gry Counter-Strike to kolejne długoterminowe wyzwanie – jego uczestnicy korzystają z wyżywienia już drugi tydzień. Podobno wydali najlepszą z możliwych rekomendacji dla jedzenia serwowanego im podczas tego wydarzenia: – Stwierdzili, że smakuje jak u mamy – śmieje się managerka.
Zdjęcia: dzięki uprzejmości Arena Catering.