PILNE

Chrust na tłusty czwartek

Smażmy chrust na tłusty czwartek – powiada Wam Bartek ;)

03 lutego 2016 Apetyt na Kraków
Autor:  Bartek Grzywacz

2 jaja

4 żółtka

40ml octu

80ml czystego spirytusu

200ml kwaśnej śmietany

10dkg masła

30dkg mąki

Szczypta soli

Cukier puder do posypania

Kilka kostek smalcu do smażenia


W moim domu zawsze mówiło się chrust. W większości naszego kraju mówi się na te proste ciastka smażone faworki. Wiadomo, że podobnie jak pączki są podstawowym tematem kulinarnym, tłustego czwartku. Uważam, że podobnie jak i pączki – nie należy smażyć chrustu na oleju. Tak jak prawdziwy schabowy w panierce musi być smażony na smalcu tak chrust tym bardziej.  Przepis i smażenie chrustu jest tak proste, że każdy największy antytalent jest w stanie je zrobić. Smażmy chrust na tłusty czwartek – powiada Wam Bartek ;) 



Składniki mieszamy albo na stolnicy albo na desce albo w belnderze albo thermomixie. Wyrabiamy nasze ciasto, żeby było jednolite. Wałkujemy – możemy sobie pomóc maszynką do makaronu. Mniej więcej wałkujemy ciasto na grubość 2-3 mm. Ja lubię dość cienki chrust – wałkuje na taką samą grubość jak makaron.

Z ciasta wycinamy paski szerokości 3-4cm, a potem romby długości 12-15cm. Oczywiście wielkość zależy od tego jaki kto lubi chrust. W wyciętych rombach na środku robimy 2-3 centymetrowe nacięcie. Łapiemy jeden róg i wkładamy w nacięcie, wywijamy. Proponuje potrenować, bo zanim uzyskacie idealny kształt chrustu czy faworka – minie trochę czasu.

Roztapiamy smalec Musi go być tyle żeby chrust w nim pływał i nie dotykał dna naczynia. Smażymy kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Wykładamy na papierowy ręcznik. Posypujemy z każdej strony cukrem pudrem i gotowe.

Niech żyje chrust! Smacznego ;)

Bartek Grzywacz

Więcej moich przepisów znajdziecie na www.kuchniarozana.pl


Zamknij

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych.
Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia.
Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.