PILNE

Mazurek śliwkowo – czekoladowy

Chyba nie ma prostszego mazurka jak ten. Kruche ciasto - jak w przypadku prawie każdego mazurka i masa – nadzienie, a i tak najważniejsze jest „ubranie mazurka” czyli jego przyozdobienie

24 marca 2016 Apetyt na Kraków
Autor:  Bartek Grzywacz

Potrzebujemy:

spód kruche ciasto:

350g mąki pszennej

200g masła

50g cukru

2 żółtka

1 łyżka śmietany


Masa śliwkowo – czekoladowa:

Potrzebujemy:

300 g suszonych śliwek (mogą być wędzone)

1 tabliczka czekolady gorzkiej

1/2 szklanki rumu

1/2 szklanki wody

100g masła


do dekoracji :

orzechy – nerkowca, włoskie

migdały

skórka pomarańczowa

Chyba nie ma prostszego mazurka jak ten. Kruche ciasto - jak w przypadku prawie każdego mazurka i masa – nadzienie, a i tak najważniejsze jest „ubranie mazurka” czyli jego przyozdobienie. Tutaj oczywiście wszystko zależy od waszej fantazji. Lubicie śliwki, a do tego jeszcze czekoladę – to jest przepis dla was.

Wszystkie składniki wyrabiamy ręcznie albo w blenderze na jednolitą masę. Formujemy kulę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. Wałkujemy ciasto na szerokość blachy do pieczenia. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy ciasto. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 20 minut. Upieczony spód, zostawiamy do wystygnięcia.


Śliwki najlepiej zalać rumem dzień wcześniej i zostawić na noc. Potem całą zawartość przelewamy do rondelka, dodajemy wodę i gotujemy do miękkości. Zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszoną czekoladę – mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Całość miksujemy albo blendujemy na głądką masę. Osobno ubijamy masło na puszytą masę i dodajemy do mieszaniny. Mieszamy. Kiedy masa będzie jednolita, wylewamy ją na nasz kruchy spód. Dekorujemy orzechami i skórką pomarańczową. Odstawiamy w chłodne miejsce do wystygnięcia, a najlepiej smakuje na drugi dzień.

Wesołych Świąt

Bartek Grzywacz

Więcej moich przepisów znajdziecie na www.kuchniarozana.pl

Zamknij

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych.
Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia.
Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.