PILNE

Możemy się nim delektować od ponad 500 lat. W końcu doczekał się swojego święta

26 maja 2018 Apetyt na Kraków
Autor:  ANKO

Przed nami Święto Obwarzanka - pierwszy festiwal poświęcony produktowi, który od kilkuset lat ściśle związany jest z Krakowem.

Dziś i jutro na placu Szczepańskim i na Plantach – między ulicą Szczepańską a Szewską – mistrzowie wypieków z Krakowa i okolic zaprezentują swoje wyroby, nie zabraknie też wrażeń kulturalnych.

Data wydarzenia nie jest przypadkowa – nawiązuje do przywilejów nadanych przez Jana Olbrachta 26 maja 1496 roku, na mocy których obwarzanki mogli piec i sprzedawać tylko piekarze krakowscy.

W weekend każdy odwiedzający będzie mógł spróbować obwarzanków, zarówno w formie tradycyjnej jak i pod postacią kulinarnych wariacji autorstwa najlepszych restauratorów. Z kolei lokalne restauracje wystartują w konkursie na najlepszą wersję tego wypieku.

Na stoiskach znajdą się też inne małopolskie specjały uznawane jako dania tradycyjne regionu krakowskiego.

Na wszystkich odwiedzających czeka też moc kulturalnych atrakcji. Krakowski Teatr Uliczny „Scena Kalejdoskop” wystawi niesamowite przedstawienie „Eunika w krainie cyrku”, a na Scenie Głównej na placu Szczepańskim pojawią się legendarni artyści Piwnicy Pod Baranami oraz Marta Bizoń. Mieczysław Czuma opowie, dlaczego „Obwarzanek to uśmiech Pana Boga”, a Ewa Wachowicz przedstawi „Obwarzanek w kuchni polskiej”.

Na najmłodszych czekają warsztaty z nauki rysunku, wytwarzania obwarzanków z masy solnej czy warsztaty pieczenia obwarzanków.

Wstęp na wszystkie wydarzenia jest bezpłatny.

Fot. Żywe Muzeum Obwarzanka   

Zamknij

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych.
Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia.
Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.