AGH stała się domem dla blisko 200 tysięcy pszczół. Za sprawą trzech uli usytuowanych na dachu Studia Muzycznego Kotłownia AGH oraz w sąsiedztwie Klubu Studio udało się w tym sezonie zebrać kilkadziesiąt kilogramów miodu.
Trzy ule stanęły na terenie kampusu AGH z początkiem tegorocznej wiosny. Dwa z nich znajdują się na dachu "Kotłowni", a jeden na terenach zielonych w sąsiedztwie Klubu STUDIO. Żyją w nich trzy pszczele rodziny, łącznie około 200 tysięcy pszczół. W pomieszczeniach Klubu znajduje się również profesjonalny sprzęt pszczelarski, dzięki któremu można pozyskiwać miód.
Pierwszy sezon zakończył się bardzo dobrym wynikiem, bo aż 80 kilogramami zebranego miodu. Udało się uzyskać trzy rodzaje - akacjowy (którego było najwięcej), lipowy oraz spadziowy. Pszczoły w drodze po pożytek pokonują dystans do 5 kilometrów, zatem ich głównym źródłem pożywienia są drzewa w bliskim sąsiedztwie Miasteczka Studenckiego oraz kampusu AGH. Co ważne, miód produkowany przez pszczoły w mieście uznawany jest za czystszy niż ten z obszarów niezurbanizowanych, a to za sprawą braku rolniczych oprysków w przestrzeni miejskiej.
W przyszłym roku planowane jest rozszerzenie pszczelarskiej działalności o kolejne 10 uli, które mają stanąć na terenie Miasteczka Studenckiego AGH. Pomysłodawcy inicjatywy już zadbali o to, by wzbogacić roślinność wokół uczelni, np. poprzez zasadzenie słoneczników i roślinności miododajnej. Tegoroczne zbiory Fundacja ACADEMICA wykorzysta do celów promocyjnych, jednak pomysłodawcy nie wykluczają, że w przyszłych latach miód ich produkcji wejdzie do sprzedaży.
Źródło: AGH
Fot. Pixabay