Mały rys historyczny
Legenda Restauracji Wierzynek sięga 1364 roku, kiedy to na prośbę króla Kazimierza Wielkiego, kupiec krakowski Mikołaj Wierzynek został gospodarzem najsłynniejszej uczty w dziejach Polski. Okazją do wyprawienia tej niepowtarzalnej - trwającej według przekazów aż 20 dni i nocy - uczty były zaślubiny wnuczki króla Kazimierza Wielkiego, z cesarzem Karolem IV Luksemburczykiem. Na tej wspaniałej uroczystości gościli władcy z całej Europy. Według doniesień historycznych, stoły uginały się pod ciężarem potraw i napojów, a każdy z gości został obdarowany złotą i srebrną zastawą stołową. Najwybitniejsi kronikarze epoki przyznawali, iż kunszt i obfitość jadła, gościnność oraz radość biesiadników nie znały umiaru. - W duchu tej legendy, po dziś dzień dokładamy wszelkich starań, by nasi Goście zawsze czuli się ugoszczeni w iście królewskim stylu - mówią współcześni właściciele Wierzynka.
Co w menu?
Średniowieczne dania, serwowane przez kucharzy kupca Mikołaja Wierzynka, mogłyby jednak nie przypaść do gustu współczesnym smakoszom. Co dziś dobrego zjemy w słynnej restauracji? Co polecają nam sami zainteresowani? - Lokalność i sezonowość wykorzystywanych w naszej restauracji produktów determinuje kilkukrotną zmianę menu w ciągu roku, dlatego warto nas regularnie odwiedzać w poszukiwaniu nowych doznań gastronomicznych - zaznaczają w restauracji. - Do dań, które bardzo często można znaleźć w naszym menu jest klasyczny tatar. W najnowszej odsłonie podajemy Wędzonego tatara wołowego z majonezem lubczykowym, kaparami, pudrem z pietruszki i czarnymi oliwkami. Szlachetne mięsa, jak sarnina cieszą się również dużą popularnością. Na przykład Comber z sarny z pokrzywą, topinamburem i rabarbarem, to nasza propozycja z najnowszej karty menu. Na słodkie zakończenie spędzonego w progach Wierzynka czasu polecamy zaś nasz niepowtarzalny, przygotowany z borowików karmelizowanych w miodzie deser lodowy, który w 2015 roku zdobył pierwsze miejsce w The Worlde Trophy of Pastry w Mediolanie - zachęca właścicielka restauracji.
Znani goście i zabawna anegdota
Król Hiszpanii Juan Carlos, G. Bush Senior, Steven Spielberg czy Jim Carry to tylko kilka z nazwisk, które można znaleźć w wierzynkowej Księdze Gości. Z tym ostatnim związana jest również bardzo miła historia. - Jim, podczas kręcenia filmu True Crimes, przez 2 miesiące mieszkał w Krakowie. Jego pobyt pokrywał się jednak ze Świętem Dziękczynienia, którego aktor nie wyobrażał sobie spędzić inaczej, niż przy prawdziwie amerykańskim obiedzie dziękczynnym. To właśnie do naszej restauracji skierowano prośbę o przygotowanie tego specjalnego obiadu. Jak można się spodziewać najważniejszy był indyk - podany w całości. Nie był jednak jedynym ptactwem na stole. Pojawiła się także gęś faszerowana, pieczona w całości oraz kurczak. Nie mogło obejść się także bez reprezentujących polską kuchnię pierogów czy klusek śląskich! Na koniec wizyty w naszej restauracji rozbawiony i bardzo zadowolony Jim Carrey założył czapkę szefa kuchni i wpisując się do naszej księgi pamiątkowej narysował indyka i napisał: Dzienksgiving! - tę historię opowiadają sobie w restauracji do dziś. O innych stałych, znanych bywalcach właściciele Wierzynka konsekwentnie milczą. Jak sami mówią, wychodzą z założenia że prywatność to bardzo ważna rzecz i goście, jeśli będą chcieli, sami pochwalą się pobytem w znanym lokalu.
Siedem sal a każda w innym klimacie
Restauracja Wierzynek składa się z siedmiu sal, każdej o niepowtarzalnym klimacie.
SALA WIERZYNKOWA
W legendarnej Sali Wierzynkowej podziwiać możemy niezwykłą reprodukcję XIX wiecznego obrazu Bronisława Abramowicza "Uczta u Wierzynka". Jedyną w swoim rodzaju oprawę uczty tworzą także oryginalne kurdybany - stworzone z mistrzowskim kunsztem arcydzieła zdobiące ściany komnaty. Wykonane ręcznie zgodnie z historyczną technologią produkcji z XVII i XVIII wieku, z naturalnie garbowanej skóry cielęcej, pokrytej warstwą prawdziwego srebra płatkowego i ozdobionej misternymi złoceniami - te spektakularne dzieła sztuki są doskonałym uzupełnieniem królewskiej sztuki biesiadowania.
SALA KOLUMNOWA
Sala Kolumnowa powstała z inspiracji m doryckim: zdobią ją rzeźbione kasetony, delikatne malowidła oraz unikatowe kolumny wykonane w starożytnym stylu. Niezwykły wystrój komnaty to zaproszenie do odbycia niezwykłej podróży w czasie, przenoszącej gości do minionych wieków osławionych bogactwem i obfitością.
SALA KRAKOWSKA
Usytuowana na I piętrze restauracji, Sala Krakowska doskonale oddaje historyczny klimat Miasta Królów, uwydatniając jego niezwykłe dziedzictwo. Ściany komnaty zdobią skrzące się wielością barw krakowskiego pejzaże oraz wykonane z misterną precyzją kurdybany, przywołujące na myśl odległe czasy Miasta Królów Polski, pełnego tajemnic i legend.
SALA ZEGAROWA
W spowitej w kameralnej atmosferze Sali Zegarowej metaforycznie zatrzymał się czas. Jej ściany zdobią tajemnicze zabytkowe zegary wahadłowe z różnych okresów historii. Nad stołami króluje oryginalny obraz współczesnego malarza i grafika, Rafała Olbińskiego przedstawiający nowoczesną interpretację legendarnej uczty u Wierzynka.
SALA RYCERSKA
Na półpiętrze restauracji znajduje się utrzymana w średniowiecznym klimacie Sala Rycerska, która swą nazwę i wystrój zawdzięcza elementom rycerskiego rynsztunku: zabytkowym zbrojom, tarczom, hełmom, mieczom i szablom. Okna komnaty zdobią nastrojowe witraże, zapewniające prywatność i jedyną w swoim rodzaju atmosferę.
SALE POMPEJAŃSKIE
Klimat romantycznych Sal Pompejańskich - Dużej i Małej - utrzymany został w stylu malarstwa starożytnych Pompei. Ściany komnat zdobią freski przestawiające piękne kwiatowe kompozycje, arabeski, sceny rodzajowe i zwierzęta. Nastrój podkreślają złote kandelabry i zabytkowe lustra, które pięknie wydobywają jasną kolorystkę wnętrz.
SALE RENESANSOWA
Na II piętrze restauracji mieści się elegancka Sala Renesansowa. Jej stonowany wystrój zapewniają delikatne, klasyczne zdobienia w ciepłych kolorach oraz pełne blasku mosiężne kinkiety. Sala słynie z odbywających się w niej regularnie koncertów Chopinowskich. Jest również doskonałym miejscem na organizację spotkań biznesowych i konferencji.
Fot. Materiały prasowe Restauracji Wierzynek