Tradycyjne ruskie, z mięsem, z owocami, na słodko i wytrawnie. Na Małym Rynku w Krakowie rusza coroczny i uwielbiany przez mieszkańców Festiwal Pierogów.
Festiwal Pierogów stał się już krakowską tradycją. Uwielbiają go nie tylko mieszkańcy, ale także turyści odwiedzający nasze miasto. W tym roku, XVIII już edycja festiwalu, odbędzie się jak zwykle na Małym Rynku, ale będzie się nieco różnić od dotychczasowych.
Ze względu na wciąż utrzymującą się epidemię skrócone zostało festiwalowe menu. Uczestnicy nie powalczą również o statuetkę św. Jacka i Kazimierza Wielkiego, zabraknie programu artystycznego, nie odbędą się także warsztaty dla dzieci.
Pojawi się natomiast 12 wystawców. Zobaczymy wśród nich znane krakowskie pierogarnie i restauracje, które z pewnością zaspokoją podniebienie nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Stoiska czynne będą codziennie od godz. 10.00. Festiwal potrwa do niedzieli 16 sierpnia.