Edukacyjne warsztaty piekarskie, podczas których poznamy tajemnice wyrobu chleba prądnickiego i obwarzanka krakowskiego oraz prezentacja i degustacja produktów regionalnych oraz win z małopolskich winnic – to tylko niektóre atrakcje, które czekają na uczestników XIV Święta Chleba.
Już od najbliższego piątku w imprezie "Chleb i wino" mogą wziąć udział wszyscy, którzy cenią smak i tradycję. Nad krakowskim Placem Wolnica unosić się będzie zapach chleba oraz tego, co idealnie z chlebem smakuje. A wszystko za sprawą małopolskich rzemieślników i producentów regionalnych produktów, którzy zaprezentują swoje najlepsze i najsmaczniejsze produkty.
Miłośnicy kulinarnych tradycji, regionalnych i lokalnych przysmaków będą mogli rozkoszować się smakiem wyjątkowych specjałów. Głównymi bohaterami święta będą nasze tradycyjne, smakowite i wyjątkowe, małopolskie produkty zarejestrowane w Unii Europejskiej jako Chronione Oznaczenia Geograficzne – czyli krakowski obwarzanek oraz chleb prądnicki.
Podczas pikniku połączonego z kiermaszem tradycyjnych, regionalnych i lokalnych produktów przeprowadzone zostaną również zajęcia dla dzieci. Najmłodsi będą mogli spróbować swoich sił podczas warsztatów wyrabiania obwarzanków, figurek z ciasta, zaplatania i pieczenia chałek. A wszystko pod okiem piekarskiego mistrza Antoniego Madeja.
Festiwal to doskonała okazja, by odkryć na nowo najlepsze lokalne produkty oraz poznać wina pochodzące z małopolskich winnic. To możliwość degustacji i delektowania się naszymi najsmaczniejszymi specjałami, ale też spotkanie z tradycją, która jest ważnym elementem naszej regionalno-historycznej tożsamości. Tegoroczne święto dedykowane jest Kazimierzowi Czekajowi – piekarzowi i jednemu ze pomysłodawców i organizatorów Święta Chleba.