PILNE

Uniwersytet Jagielloński ma już wino, teraz będzie mieć miód

30 czerwca 2017 Miasto
Autor:  ANKO

Uniwersytet Jagielloński uruchamia własną pasiekę. Będzie się składała z dwudziestu pięciu rodzin pszczelich, a ule staną w trzech miejscach: pięć w Ogrodzie Botanicznym UJ, pięć na dachu budynku Wydziału Chemii UJ przy ul. Ingardena 3, a piętnaście w Polance Hallera niedaleko Skawiny.

Z okazji uruchomienia pasieki władze UJ zapraszają jutro o godz. 11. 00 do Ogrodu Botanicznego na bezpłatne warsztaty dla uczniów szkół podstawowych.

Podczas zajęć „Poznajemy pszczele obyczaje” dzieci wspólnie z pszczelarzem przygotują się do wizyty w pasiece, rozpalą podkurzacz, ubiorą pszczelarskie stroje ochronne i odwiedzą rodzinę pszczelą.

Uczestnicy zobaczą na żywo wnętrze ula, plastry woskowe, produkty pszczele zgromadzone w komórkach, rodzące się młode pszczoły, trutnie i wraz z pszczelarzem będą poszukiwać królowej rodziny pszczelej.

Dzieci poznają również wybrane elementy pracy pszczelarza, podstawowe narzędzie i urządzenia wykorzystywane w tej profesji. Zasygnalizowane będą również zagrożenia, jakie napotykają pszczoły w dzisiejszym świecie. Dzieci dowiedzą się również jak postępować w przypadku użądlenia przez owady. Każdy uczestnik otrzyma certyfikat małego pszczelarza oraz słoiczek miodu.

Dodatkowo od godz. 10.00 do 12.00 będzie można bezpłatnie zwiedzać Ogród Botaniczny UJ.

Miód będzie kolejnym produktem wytwarzanym pod marką najstarszej polskiej uczelni. Od kilku lat w małopolskich Łazach UJ prowadzi własną winnicę, w której co roku powstaje kilkanaście rodzajów wina o nazwie Novum. Butelka kosztuje ok. 60 zł.

Zamknij

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych.
Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia.
Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.