03 sierpnia 2018 Jakub Kot

W ofercie IKEI doczekaliśmy się… wegetariańskich hot-dogów

Apetyt na Kraków

Tylko w ubiegłym roku klienci IKEI w Krakowie zjedli ponad 900 tys. hot dogów. Teraz ta szybka przekąska doczekała się nowej, wegetariańskiej wersji. Wege hot dogi dostępne są już w ofercie sklepowego bistro. 

Główne składniki wege hot doga to: jarmuż, czerwona soczewica, komosa ryżowa, cebula, marchew, ziemniaki oraz przyprawy takie jak imbir, kurkuma, sól i pieprz. Hot dog w wersji wegetariańskiej będzie serwowany z dodatkami w postaci słodko-pikantnej musztardy, marynowanej czerwonej kapusty oraz prażonej cebulki. Jak informują przedstawiciele sklepu - dzięki dodatkom danie ma odpowiednią teksturę i smak - będzie więc serwowane wyłącznie z nimi. 

-W IKEA chcemy inspirować ludzi i umożliwiać im prowadzenie zdrowszego, bardziej odpowiedzialnego życia, bez nadużywania zasobów naszej planety. Składniki roślinne są bardziej zrównoważone niż mięsne, ponieważ ich oddziaływanie na środowisko jest zdecydowanie niższe. Na przykład, emisja CO2/kg podczas produkcji wege hot doga jest około 7 razy mniejsza, niż w przypadku klasycznego hot doga IKEA. W ramach naszej oferty gastronomicznej chcemy tworzyć asortyment, który sprawia, że zrównoważone i zdrowe jedzenie jest smaczne, łatwe i niedrogie. Wierzymy, że dodając do menu Bistro IKEA wege hot doga, realizujemy tę misję - mówi Tomasz Jachimczak, Commercial & Range Manager, IKEA Retail w Polsce.

Cena nowego dania będzie taka sama, jak w przypadku klasycznego hot doga z dodatkami, czyli 2 zł. 


Źródło: materiały prasowe IKEA 






Zamknij

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych.
Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia.
Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.