Dziś w naszym cotygodniowym cyklu, przybliżającym znane i lubiane krakowskie marki, przedstawiamy Wam historię Piekarni Pochopień. W końcu któż nie lubi ciepłej, świeżej bułeczki na śniadanie?
Piekarnia Pochopień to rodzinna, krakowska firma z wieloletnią tradycją sięgającą 1946 roku. Jej założycielem, był mistrz piekarski i cukierniczy Jan Pochopień. Tytuł zdobył jeszcze w czasie okupacji. Po zakończeniu wojny był wielokrotnie wyróżniany za zasługi w rzemiośle, działalności na rzecz ziem krakowskich oraz dokonania w zakresie rozwoju handlu i usług. W 23 lata po otwarciu własnego przedsiębiorstwa został nagrodzony złotą odznaką mistrza zasłużonego w szkoleniu i wychowaniu uczniów w rzemiośle piekarskim. W późniejszym okresie został wybrany na pierwszego starszego Cechu Rzemiosł Spożywczych w skład, którego wchodzi Cech Piekarzy w Krakowie. - Będąc wiernymi tradycji nadal pozostajemy w strukturach najstarszego Cechu w Polsce - możemy przeczytać w oficjalnej historii krakowskiej firmy.
- Jan Pochopień został uhonorowany jeszcze jednym, szczególnie ważnym dla nas odznaczeniem - złotą honorową odznaką Bractwa Kurkowego w Krakowie - pisze firma. Stowarzyszenie już w XIII wieku zajmowało się szkoleniem mieszkańców w posługiwaniu się bronią na wypadek zewnętrznych zagrożeń i konfliktów. Od samego początku pozostawało ono w silnych relacjach z Cechem Piekarzy, którego mistrzowie oraz czeladnicy z zapałem gromadzili imponujące ilości broni i amunicji, a następnie doskonalili swoje umiejętności strzeleckie na Celestacie Bractwa. Na przestrzeni wieków krakowscy piekarze uosabiali szlachetne postawy moralne, społeczne i patriotyczne. W XVI wieku pod opiekę Cechu została oddana jedna z głównych bram miasta, a wraz z nią potężna fortyfikacja znana odtąd jako Baszta Piekarzy. Obecnie baszta już nie istnieje, a Bractwo Kurkowe prowadzi głównie działalność społeczną i charytatywną.
- Wiemy kim jesteśmy i skąd pochodzimy. Niezależnie od czasów, w których żyjemy i okoliczności w jakich się znajdujemy, staramy się zachować rodzinne tradycje i wyznawane przez nas wartości. Jako jedni z nielicznych prowadzimy piekarnię w centrum miasta. Znajdą u nas Państwo klasyczne wyroby piekarskie i cukiernicze oparte na dawnych recepturach oraz sprawdzonych metodach wypieku. Od początku starannie dobieramy składniki i dbamy o ich najwyższą jakość dzięki czemu nasze produkty od lat cieszą się uznaniem wielu klientów - przedstawia się krakowska piekarnia.
Piekarnia Pochopień, od momentu swojego powstania, nieprzerwanie mieści się w samym sercu Krakowa przy ul. Jana Kochanowskiego 22. Kolejne firmowe sklepy mieszczą się również przy ul. Karmelickiej 21 i ul. Krupniczej 12.
I jak? Ktoś ma ochotę na pyszną drożdżówkę?
Fot. Piekarnie Pochopień
Źródło: Piekarnie Pochopień