Potrzebujemy:
kilka kromek chleba – takiego jak lubicie
3 jajka
kilka ząbków czosnku
chilli w każdej formie
sos tabasco
ulubiona wędlina
ser żółty
każdy oliwa z oliwek 2 łyżki
sól i pieprz do smaku
Na początek na suchej patelni (będziemy ją wkładać do piekarnika, wiec nie może byś z plastikową rączką) robimy grzanki z ulubionego chleba – pamiętając, że będziemy całość dopiekać w piekarniku, wiec grzanki nie mogą być do końca wypieczone.
Dolewamy oliwę i wyciskamy czosnek – uważamy żeby czosnek się nie przypalił – ja na tym etapie dodaję sos tabasco – ilość zależy od Waszego progu tolerancji na ostrość. Chwile trzymamy całość na małym ogniu. Wbijamy jajka tak, by białko zatrzymało proces smażenia czosnku, który jeżeli będzie przeciągnięty, stanie się gorzki. Na jajkach układamy Waszą ulubioną wędlinę – może to być boczek, szynka, ja lubię salami.
Wkładamy na kilka minut do piekarnika. Wyciągamy i układamy na wierzchu ser – każdy który lubimy – może być mozzarella di bufala, gruyere czy parmezan albo nasz bursztyn.
Oczywiście całość wsadzamy do piekarnika (rozgrzanego na maxa) i zapiekamy pod grillem – ideałem jest kiedy uda się Wam osiągnąć płynność żółtka, ścięte dobrze białko i zapieczony przyjemnie ser. Nie podaje temperatur, czasu pieczenia, bo składniki są tak dowolne, że każdy z Was musi sam dostosować czas do tego co widać w piekarniku w czasie pieczenia.
Bartek Grzywacz
Więcej moich przepisów znajdziecie na www.kuchniarozana.pl