PILNE

Zawijańce na słodko lub na słono

Wasza lodówka świeci pustkami? A przypadkiem zawieruszyło się Wam ciasto francuskie? Czas na super przekąskę z niczego czyli zawijańce.

21 stycznia 2016 Apetyt na Kraków

Na słono:

Kilka łyżek przecieru pomidorowego

Pokrojona drobno pieczona papryka bez skóry (2-3 szt)

Kilka suszonych pomidorów drobno krojonych

Szynka parmeńska albo każda inna cienko pokrojona (7-10 plasterków)

Oregano 2 łyżeczki

Czosnek (2-3 ząbki) wyciśnięte

Oliwa

Sól i pieprz

Na słodko:

Konfitura z żurawiny – może być też śliwkowa (kilka łyżek)

Orzechy włoskie – 10 dkg

Wiórki kokosowe – 3 łyzki

Cukier brązowy – 2 łyżeczki

Rodzynki – garść

Wasza lodówka świeci pustkami? A przypadkiem zawieruszyło się Wam ciasto francuskie? Czas na super przekąskę z niczego czyli zawijańce. Tak naprawdę możecie dać do nich wszystko co macie lodówce – nawet pasztetową czy kiszkę, albo konserwę turystyczną.

Każdy z tych farszów mieszamy i rozkładamy na rozłożonym cieście francuskim, zostawiając po 2 cm na dole i na górze. Zwijamy ciasto w rulon tak by koniec ciasta był pod spodem. Owijamy folią spożywczą albo aluminiową – można też papierem do pieczenia i wkładamy do zamrażarki, aby ciasto delikatnie przymarzło. W zależności od zamrażarki od 20-30 minut. Ciasto musi być na tyle miękkie i nie zmrożone żeby dawało się kroić. Kroimy na około 2 cm plastry i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy od piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na około 20 minut. Czas zależy od stopnia zmrożenia ciasta. Ciasto francuskie musi wyglądać jak na zdjęciach.Idealna przekąska jeżeli w domu pojawili się niespodziewani goście a trzeba zrobić szybko coś efektownego.


Bartek Grzywacz

Więcej przepisów znajdziecie na www.kuchniarozana.pl

Zamknij

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych.
Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia.
Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.