Na słono:
Kilka łyżek przecieru pomidorowego
Pokrojona drobno pieczona papryka bez skóry (2-3 szt)
Kilka suszonych pomidorów drobno krojonych
Szynka parmeńska albo każda inna cienko pokrojona (7-10 plasterków)
Oregano 2 łyżeczki
Czosnek (2-3 ząbki) wyciśnięte
Oliwa
Sól i pieprz
Na słodko:
Konfitura z żurawiny – może być też śliwkowa (kilka łyżek)
Orzechy włoskie – 10 dkg
Wiórki kokosowe – 3 łyzki
Cukier brązowy – 2 łyżeczki
Rodzynki – garść
Wasza lodówka świeci pustkami? A przypadkiem zawieruszyło się Wam ciasto francuskie? Czas na super przekąskę z niczego czyli zawijańce. Tak naprawdę możecie dać do nich wszystko co macie lodówce – nawet pasztetową czy kiszkę, albo konserwę turystyczną.
Każdy z tych farszów mieszamy i rozkładamy na rozłożonym cieście francuskim, zostawiając po 2 cm na dole i na górze. Zwijamy ciasto w rulon tak by koniec ciasta był pod spodem. Owijamy folią spożywczą albo aluminiową – można też papierem do pieczenia i wkładamy do zamrażarki, aby ciasto delikatnie przymarzło. W zależności od zamrażarki od 20-30 minut. Ciasto musi być na tyle miękkie i nie zmrożone żeby dawało się kroić. Kroimy na około 2 cm plastry i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy od piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na około 20 minut. Czas zależy od stopnia zmrożenia ciasta. Ciasto francuskie musi wyglądać jak na zdjęciach.Idealna przekąska jeżeli w domu pojawili się niespodziewani goście a trzeba zrobić szybko coś efektownego.
Bartek Grzywacz
Więcej przepisów znajdziecie na www.kuchniarozana.pl